Kuka on Tiia Marjanen?

Beyond Body, Voice, Mind metodin kehitysprosessi on tuonut näkyväksi minun elämäni tarkoituksen, tässä hetkessä. Mihin lopulta vie askeleeni, se jää nähtäväksi. Stay tuned

Olen ihminen, olen nainen, olen äänivalmentaja, pedagogi, joogaopettaja, logoterapiaohjaaja, mutta ennen kaikkea tätä olen ihminen, joka on insiroitunut elämästä, joka on jo nyt utelias kuulemaan kuka sinä, lukija, olet.

Aloitammeko matkan yhdessä?

Olen tehnyt elämäni aikana monenlaista, niin paljon asioita, että niitä ei voi edes kirjata ylös ilman jo alkaneen tylsistymisen tunteen hiipimistä havaintokenttään. Kaikki ikäiseni ihmiset ovat jo ehtineet (toivottavasti) tehdä ja kokea monenmoista. Suurin tekoni ja saavutukseni on kuitenkin elämän löytäminen läsnä olevasta hetkestä. Itseni löytäminen siitä. Sen ihmisyyden kautta voin luoda yhteyden kaikkiin tapaamiini ihmisiin, sinuunkin lukija, jos sitä tahdot. Ihminen janoaa yhteyttä lajitovereihinsa ja usein siinä epäonnistuu. Yhteyden yllä pitäminen vaatii läsnäoloa ja läsnä olevassa hetkessä pysyminen taas vaatii rauhan kokemista oman itsen äärellä. Sen minä olen löytänyt. Ja voin auttaa sinuakin löytämään sen tai ainakin voin auttaa sinut alulle.

Tittelit ovat meille ihmisille toki tärkeitä joten tässä omiani: alkuperäiseltä koulutukseltani olen Pop/Jazz Musiikkipedagogi, opetan laulamista ja ääni-instrumentinhallintaa, musiikkia ja luovuutta. Olen joogi tai ainakin jooga on elämäntapani; ammattitaitoni ja ymmärrykseni laajentaminen olen opiskellut itseni myös joogaopettajaksi. Ihmisen ääni-instrumentti on hänen kehonsa, joten laulunopetus on monilla tavoin joogaa. Jooga on hengittämistä tässä ja nyt, ääni taas on ilmanpainetta eli hengittämistä. Kolmas ammattini liittyy mielen ymmärtämisen ja sen näennäiseen hallitsemiseen. Vuonna 2017 valmistuin logoterapiaohjaajaksi, mutta elämä on jo koulututtanut minua nojatuolipsykologiaan, joten viimeisin tittelini on oikeastaan vain muodollisuus muiden joukossa.

Vuonna 2006 alkoi merkillinen prosessi, jonka sivutuotteena syntyi metodi Beyond Body, Voice, Mind. Tuo ihmeellinen prosessi on kasvuni ihmisenä tätä päivää kohden. Uskon vahvasti kaiken elämässä tapahtuvan sisältävän vihjeen elämän tarkoituksesta. Minulle minun elämän, sinulle sinun elämän. Beyond Body, Voice, Mind metodin kehitysprosessi on tuonut näkyväksi minun elämäni tarkoituksen, tässä hetkessä. Mihin lopulta vie askeleeni, se jää nähtäväksi. Stay tuned!

Oma tarinani pähkinänkuoressa

Beyond Body, Voice, Mind metodi on syntynyt 13 vuoden aikana oman henkisen kasvun ja fyysisen muutoksen saatossa. 2000-luvun alussa, nuorena musiikin opiskelijana, olin ulkoisesti vahva ja kova, mutta sisäisesti täysin rikki ja hukassa. En tiennyt sitä silloin, mutta vihasin itseäni syvästi. En ollut sovussa itseni kanssa. Sisälläni velloi vihapuhe itseäni ja muita kohtaan, olin ylikriittinen ja ylimielinen, peitin itseinhon vitsailun ja vinoilun verhon taakse; ja tätä kaikkea pidin pysyvänä olemuksenani, tällainen ihminenhän minä olen, ajattelin. En olisi voinut olla enempää väärässä.

Ensimmäinen vaihe matkalla todellisen minäni ytimeen alkoi pilates ja joogaharjoituksen muodossa. Se olikin helpoin asia todellisessa muutoksessa. Kuka tahansa voi aloittaa säännöllisen urheilun ja laihduttaa syömistapojaan muuttamalla, mutta sisäinen negatiivinen energia piti kehoani muuttumattomassa muodossaan niin kauan kunnes löysin oven tunteiden tasolla piilevään epätoivoisuuteeni. Tuon oven löysin tietoisen hengitysken avulla. Silloisen, erittäin kivuliaan ihmissuhteen raunioissa ymmärsin, että en ole tunteeni, olen opittujen tunnereaktioiden vanki. Siitä alkoi psyykkisen ulottuvuuden purku- ja uudelleen rakennustyö.

Ymmärrys syvemmästä identiteetistäni tuli läsnäolevaksi minulle tutustuessani logoterapian teoriaan ihmisestä oman elämänsä myötä luojana. Jos olin aiemmin oivaltanut, että en ole yhtä kuin tunteeni, nyt ymmärsin syvällisesti, että henkisessä ulottuvuudessa mielen tuolla puolen olemme kaikki samankaltaisia, kallisarvoisia timantteja ja että olemme kaikki yhtä. Kaikilla niillä rajoitteilla, joita mieleni oli rakennellut lapsuudesta asti olin vain repinyt välimatkaa toisiin ihmisiin. Tarkastellesani menneisyyden minuutta ja elämääni, pystyn helposti jäljittämään ne tien risteykset, ne menetyksen, pettymyksen, luottamuksen rikkoutumisen kohdat, joissa olin ilmiselvästi rakentanut lisää muureja itseni ja toisten välille. Vuosikymmenten aikana tuo haarniska oli tullut hyvin painavaksi kantaa.

Beyond Body, Voice, Mind metodi edustaa siis omaa matkaani, omaa uudelleen syntymääni ja kaikki sen kolme osaa ovat olennaisia muutoksen perille viemiseksi. Omassa kehityksessäni olen kohdannut fyysisen (BODY) ulottuvuuden syvän muodonmuutoksen, psyykkis-sosiaalisen (VOICE) ulottuvuuden monimutkaisten selviytymisrakennelmien purkamisen ja henkisen (MIND) ulottuvuuden elämän ilon ja kevyeden esiin tulemisen vaiheet. Ihminen on niin monimutkinen kokonaisuus, että sen ymmärtämiseen ei riitä satunnainen jumppaaminen, yhden self-help kirjan lukeminen tai retriittiin osallistuminen. Ainoa asia mikä vie todelliseen muutokseen on aika, väsymätön matkan tekeminen ja vapaa tahdon tila muutoksen läpi viemiseen. Ihmisen on tultava muutokseksi muutoksen paikalle.
Kasvu on tunkeutumista jonkin esteen läpi. Se este olet sinä itse.

Jos sinusta tuntuu, että et ole saavuttanut todellista luontoasi, että todellinen identiteettisi on vielä näkymättömissä jonkin keinotekoisen maskin alla, jota kutsut persoonallisuudeksesi, voi BBVM metodivalmennus auttaa sinua sisäisen kasvun alkuun.